Hakem Rehberi
Türk Travmatik Stres Dergisi, psikiyatri, psikolojik travma, çocukluk travması, ruh sağlığı, davranış bilimleri, nörobilim ve ilgili alanlarda deneysel ve klinik araştırma yazıları yayınlayan hakemli, açık erişimli, üç ayda bir yayınlanan bir dergidir. Dergi alınan yazıları şu şekilde sınıflandırır:
-Araştırma makalesi
-Kısa rapor
-Vaka raporu
-Misafir editör yazısı
-Editöre mektup
Türk Travmatik Stres Dergisi, en yüksek etik ve bilimsel standartlara sahip orijinal bilimsel yazılar yayınlamaktadır. Türk Travmatik Stres Dergisi, hakem değerlendirme süreci için COPE yönergelerini ve akış şemalarını dikkate alır (https://publicationethics.org/peerreview).
Hakem Değerlendirme Sistemi
Dergi, çift-kör hakem değerlendirme sürecini kullanmaktadır. Sadece tüm yazarlar tarafından onaylanmış ve başka bir dergide daha önce yayımlanmamış veya değerlendirmeye sunulmamış olan makaleler değerlendirmeye kabul edilir. Makaleler, derginin çevrim içi gönderi sistemi aracılığıyla gönderilmelidir ve hakemler, makale değerlendirmelerine derginin internet sitesindeki hakem girişi ile erişebilirler (https://traumaj.com/index.php/pub). İnceleme gerektirmeyen makaleler yaklaşık 5 gün içinde yanıt alırken, incelemeye tabi tutulanlar için yanıt süresi en fazla 4 haftadır. Kabul edilen makaleler, çevrim içi yayına 10 hafta içinde alınır. Derginin editörü, derginin editoryal ve bilimsel içeriğinden ve yayımlanma zamanlamasından sorumludur.
Gönderilen makaleler, ön kontrol sürecini geçtikten sonra iThenticate yazılımı kullanılarak intihal taramasından geçirilir. Bu taramanın ardından, uygun olanlar orijinallik, metodoloji, ele alınan konunun önemi ve derginin kapsamıyla uyumluluk açısından baş editör tarafından değerlendirilir. Yayınlanmaya uygun bulunan makaleler için tarafsız bir çift-kör hakem değerlendirme süreci yardımcı editörler tarafından başlatılır. Makaleler, alandaki en az iki bağımsız uzman hakem tarafından detaylı ve yapıcı geri bildirim sağlamak amacıyla incelenir; bu geri bildirimler editörün karar vermesine ve yazarların makalelerini geliştirmesine yardımcı olur. Yazarlar, istenen değişiklikleri çevrim içi gönderi sistemi aracılığıyla yaparlar, ardından yardımcı editör orijinal ve revize edilmiş makaleyi ve hakem yorumlarını, kendi tavsiyesiyle birlikte baş editöre iletir.
Hakemlerden, etik dışı araştırma tasarımı, duplikasyon, intihal gibi potansiyel araştırma veya yayın suistimali hakkında yorum yapmaları beklenir. Hakemler, herhangi bir çıkar çatışması durumunda makale değerlendirmesini kabul etmeden önce editöre bildirmelidir. İnceleme sürecinde bir asistan veya meslektaşından yardım alan hakemler, bu kişilerin katkılarını editöre iletilen yazılı yorumlarda belirtmelidir. Hakemler, gizliliği korumakla yükümlüdür, bu nedenle makaleyi gizliliğin sağlanmadığı yazılımlar veya diğer yapay zeka teknolojilerine yüklemek yasaktır. Hakemler, değerlendirme sürecinde yapay zeka teknolojisi kullanmak istiyorlarsa dergiden önceden izin almalıdır.
Hakemlik yönergeleri
Hakemler, bir değerlendirmeyi kabul etmek, reddetmek, başlatmak veya raporlamak ile ilgili olarak aşağıdaki noktaları dikkate almalıdır:
-
Değerlendirme daveti aldığınızda, hızlıca karar verip gecikmeden yanıtlayın.
-
Makalenin uzmanlık alanınıza uygun olduğundan emin olun; eğer değilse daveti nazikçe reddedin.
-
Herhangi bir potansiyel çıkar çatışması durumunda, bunu derhal editöre bildirin.
-
İntihal veya sahtekarlık gibi etik kaygılar için editörü bilgilendirin ve bu konularda ICMJE, WAME ve COPE web sitelerindeki yönergeleri inceleyin.
-
Tüm materyallerin gizli olduğunu unutmayın. Editörden açıkça izin almadıkça, makaleyi veya değerlendirmeye dair bilgileri kimseyle paylaşmayın.
-
Genel görüşünüzü, yorumlarınızı ve tespit ettiğiniz eksiklikleri objektif ve yapıcı bir şekilde belirtin, kişisel ifadeler veya gereksiz detaylardan kaçının.
-
Yorumlarınızın ve değerlendirmelerinizin kendi görüşünüz mü yoksa verilere dayalı mı olduğunu açıkça belirtin.
-
Üç seçenekten birine yönelik açık bir öneride bulunun: reddetme, revizyonsuz kabul veya revizyon.
-
Reddetme önerinizin gerekçesini ve gerektiğinde küçük veya büyük revizyonlar için gerekli değişiklikleri net olarak açıklayın.
Kontrol listesi
Bir makaleyi değerlendirirken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurun:
-
Tarafsızlığınızı etkileyebilecek olası çıkar çatışmaları.
-
Olası araştırma veya yayın suistimali.
-
Derginin standartlarıyla uyumluluğu.
-
Başlık ve özetin netliği ve doğruluğu.
-
Bilimsel yapı: Açıkça belirtilmiş bir problem, yöntem, sonuçlar ve çıkarımlar.
-
Bilginin yenilikçi ve anlamlı olması.
-
Dilin kalitesi ve açıklığı.
-
Kullanılan terminolojinin uygunluğu.
-
Kaynakların yeterliliği ve uygunluğu.
-
Şekil ve tabloların kalite ve sayıca yeterliliği.
-
Makalenin yayın önceliği